We kunnen leren onze gedachten en gevoelens waar te nemen als ervaringen die in de geest komen en gaan.
Net zoals de wolken in steeds veranderende luchten...

Mindfulnesstraining: met aandacht leren leven

Probeer eens te bedenken wat je geest gewoonlijk aan het doen is.
Soms staat hij stil bij het verleden, haalt vroegere gebeurtenissen naar boven, verwondert zich over de keuzes die je hebt gemaakt, of hoe je leven anders had kunnen verlopen: je voelt je verdrietig, boos of schuldig.
Misschien heeft je geest de neiging om op de zaken vooruit te lopen met gedachten, zorgen en plannen over alles wat er fout kan gaan....Dit soort denken leidt tot nog meer zorgen, angst en spanning in je lichaam. Terwijl feitelijk alle toekomstscenarios alleen maar in je verbeelding bestaan, bedacht door je actieve geest.

In acht weken trainen we om, met behulp van verschillende oefeningen, aandachtig te zijn. We observeren niet alleen gebeurtenissen buiten ons en lichamelijke beleving via de zintuigen, maar ook de activiteiten van de geest zelf. Door dit te oefenen raken we meer vertrouwd met hoe de geest werkt, zijn rol in het scheppen en vormgeven van onze ervaring en zijn mogelijke bijdrage aan gezondheid en herstel. Je leert er stap voor stap mee om gaan.
Dus terwijl je aan het malen bent over het verleden, je zorgen maakt over mogelijke gevaren in de toekomst of gewoon jezelf verliest in een doolhof van tegenstrijdige gedachten en zorgen, mis je de enige tijd waar je werkelijk in kunt leven: het heden.

NU is alles wat er is

Als je goed kijkt zie je dat alles alleen maar in dit moment gebeurt. Piekeren over het verleden en je zorgen maken voor de toekomst. En terwijl je dat aan het doen bent mis je alle dingen die nu ook aan het gebeuren zijn: een gesprek met een vriend, een bloem die bloeit, de wind langs je wangen, prachtige, steeds veranderende luchten. Je mist ook de signalen die je lichaam je misschien stuurt: spanning in je schouders, pijn in je nek of buik, een gevoel van verzadiging of honger- informatie die je helpt te reageren op de behoeften van je lichaam. 

Je kunt feitelijk alleen maar in het huidige moment leven. En dat is over het algemeen goed te doen. Zoals John Newton heeft gezegd: ˜We kunnen ons gemakkelijk redden, zolang we, elke dag, alleen de last dragen die daaraan is toegewezen. Maar die wordt te zwaar voor ons als we de last van gisteren erbij dragen en er dan nog de last van morgen bij doen, voordat ons wordt gevraagd om die te dragen.'

Het lijkt zo te zijn dat als je aanwezig kunt zijn in je leven terwijl het plaatsvindt, veel van de angst voor het verleden of de toekomst gewoon wegvalt. 

Dus mindfulness is gewoon: aandacht schenken aan wat zich voordoet in het huidige moment. Het toestaan om uit eigen beweging op te komen en te verdwijnen, zonder te proberen iets te veranderen, en te zijn bij dingen zoals ze zijn. Dat klinkt simpel, maar blijkt moeilijk. Misschien hebben we er een heel leven voor nodig. Maar het begint met een eerste stap. Je kunt NU beginnen.

 

8-weekse mindfulnesstraining

Mindfulness voor zorgprofessioneals

Mindfulness in het AVL

Mindfulness is niets anders dan dat je je bewust bent van wat er op dit moment gebeurt, zonder daar iets aan te willen veranderen; geniet van het aangename zonder er aan vast te houden als de situatie wijzigt (wat zal gebeuren), neem het onaangename zoals het is, zonder te vrezen dat het altijd zo zal blijven (wat niet zal gebeuren)

James Baraz