MINDFULNESS BIJ HERSTEL VAN KANKER

krijg stap voor stap je leven terug, en verbeter de kwaliteit van je leven

Het MBCR (Mindfulness-Based Cancer Recovery) programma is speciaal ontwikkeld voor mensen met de diagnose kanker. Het leert je bewezen effectieve vaardigheden aan die je kunt gebruiken tijdens en na je behandeling, zoals het stimuleren van bepaalde functies van het immuunsysteem door meditatie en yoga, het beheersen van gevoelens van angst, onzekerheid en controleverlies, en het omgaan met moeilijke symptomen en bijwerkingen.

Deze 8-weekse training focust op specifiek kanker gerelateerde kwesties, zoals slaapproblemen, angst en zorgen over de toekomst. De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk tweeëneenhalf uur. Als je deelneemt betekent dat ook dat je gedurende acht weken dagelijks drie kwartier tot een uur oefent (vanzelfsprekend binnen jouw mogelijkheden). Deelnemen zonder te oefenen is als pianoles nemen zonder thuis oefenen: het zet minder zoden aan de dijk.
De ervaring leert dat gedurende acht weken drie kwartier oefenen lang genoeg is om te leren waar het over gaat en kort genoeg om ‘behapbaar’ te zijn. Beschouw het als een experiment met jezelf.

Tijdens de bijeenkomsten reik ik je verschillende oefeningen aan. Er zijn ‘formele’ oefeningen zoals zittend mediteren en eenvoudige lichaamsoefeningen. Daarnaast zijn er ook ‘informele’ oefeningen, dingen waar je in het dagelijks leven op kunt letten, zoals bij het eten of in de file. Er zijn ook ‘huiswerkopdrachten’, zoals letten op wat er met je gebeurt, bijvoorbeeld bij prettige of onprettige gebeurtenissen.

Geen therapie

Je maakt deel uit van een kleine groep, en de ervaringen van je groepsgenoten kunnen ondersteunend en inspirerend werken. Mindfulness is echter géén groepstherapie. We trainen wel gezamenlijk onze geest, en bespreken hoe het is om te leven met meer aandacht. We komen na de zesde sessie één halve dag bijeen om diepgaander te oefenen.

Start volgende training:

vrijdag-ochtend 28 mei 2021

Data 28 mei, 4, 11, 18 25 juni,  2, 9 en 16 juli  2021
Tijd 10.00-12.30 uur (digitaal/ met ZOOM )
Oefendag zondag 4 juli (11.00-15.00 uur); live!  (lokatie volgt).
Locatie Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Centrum voor Kwaliteit van Leven; nu per zoom vanuit thuissituatie.
Kosten Gereduceerd tarief: € 350 (inclusief werkboek en geluidsbestanden). Afhankelijk van je verzekering worden de kosten vergoed

 

Aanmelding bij het secretariaat Centrum voor Kwaliteit van Leven (via het centrale nummer AVL: 020-5129111)

 

Intakegesprek

Voorafgaand aan de training voer ik een telefonisch voorgesprek waarin we onderzoeken wat mindfulness kan betekenen voor jou, of de training op dit moment in jouw leven past en beantwooord ik eventuele vragen.


Meer weten over wat je te wachten staat?

Wil je meer concrete informatie over wat we in de training gaan doen: lees dan hier verder