Voor wie is mindfulnesstraining geschikt?

Aandachttraining kan iedereen helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te vergroten, door meer rust en aandacht in dat leven te brengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat mindfulness helend kan zijn voor mensen die last hebben van (overmatig) piekeren, van stress, (chronische) pijn of van een (dreigende) burnout.

  • Bij depressieve klachten en angsten leren we 'in het moment' te zijn waardoor die klachten adequater te hanteren zijn.
  • Bij (werk)stress worden we ons meer bewust hoe die stress ons be├»nvloedt en hoe vaardiger met stress om te gaan en tijdig te stoppen met 'doen', altijd maar 'doen'. Door meer in het moment te 'zijn', in het NU te leven, in plaats van altijd maar te piekeren over verleden of toekomst.

In deze training leren deelnemers te ervaren dat het 'nu' het enige is dat echt telt. Het is te leren om een zorgvuldige waarnemer te worden van ons eigen innerlijk, zoals we ook naar al die wolken kunnen kijken. We kunnen leren met afstand te kijken naar gedachten, emoties en lichaamssensaties; naar hoe ze komen, en weer gaan, als wolkenluchten die als vanzelf veranderen.

In een persoonlijk voorgesprek onderzoeken we wat mindfulness kan betekenen voor jou, en of de training op dit moment in jouw leven past. Belangrijk is te bedenken dat je gevraagd wordt om gedurende acht weken iedere dag thuis ongeveer een uur te oefenen.
Door de oefeningen thuis en tijdens de bijeenkomsten krijg je meer inzicht in de patronen en mechanismen in jou die stress of pijn veroorzaken, er komt ruimte voor verandering.